kwasy na przebarwienia

Wraz z końcem lata a początkiem jesieni rozpoczyna się pora roku na peelingi chemiczne (tzw. kwasy). Mają one na celu odbudowę natomiast regenerację skóry zaś zniwelowanie skutków fotostarzenia wywołanych intensywną ekspozycją na blask słoneczne.
Efekty jakie wolno utrzymywać się obok serii zabiegów to: iluminacja przebarwień, zwężenie porów, zmniejszenie ilości zmarszczek, nawilżenie tudzież ujędrnienie skóry, uregulowanie wydzielania łój zaś zredukowanie zmian trądzikowych. Do peelingów chemicznych zaliczamy kwasy. Te przeważnie stosowane w kosmetyce a medycynie estetycznej dzielą się na: Uhm (alfa hydroksykwasy), BHA (beta hydroksykwasy), AKA (alfaketonokwasy).
Kwas glikolowy (AHA) stosowany jest w różnych stężeniach (25% – 70%). Wyższe stężenia mogą być używane wyłącznie za pośrednictwem lekarzy. Kwas glikolowy pozyskuje się z trzciny cukrowej. Posiada najmniejszą cząsteczkę ze wszystkich kwasów Uhm, przez wzgląd z jakiego powodu wykazuje aktywność nawet w głębszych warstwach skóry. Wskazania aż do peelingu kwasem migdałowym to: karnacja szara, ziemista, trądzikowa, szorstka, starcza, pozbawiona jędrności, przebarwienia, zaskórniki i grudki, cera wymagająca regeneracji.
Kwas pirogronowy (AKA) występuje w naturze w jabłkach, sfermentowanych owocach. W gabinetach stosowany jest w stężeniach 40% – 60%. Posiada czyn sebostatycze oraz dermoplastyczne, z przyczyny z jakiego powodu znajduje aplikacja w zabiegach w celu skór trądzikowych, z nadmiernym łojotokiem tudzież trądzikiem różowatym. W wyższych stężeniach ma postępowanie odmładzające natomiast zmniejszające blizny potrądzikowe.
Kwas migdałowy pozyskiwany jest z gorzkich migdałów. Stosowany jest głównie w sąsiedztwie takich problemach skórnych jak: trądzik, przebarwienia, fotoaging, zmarszczki, suchość skóry. Jako niesłychany nie uwrażliwia skóry na światło słoneczne, toteż może stanowić praktyczny za sprawą zupełny rok kalendarzowy, i bez owijania w bawełnę poprzednio natomiast po opalaniu. Imponujący dodatkowo gwoli skór wybitnie wrażliwych.
Kwas salicylowy (BHA) to jedyny kwas BHA stosowany w kosmetyce. Wykazuje silne postępowanie przeciwbakteryjne a przeciwzapalne, więc jest asygnowany po największej części w celu skór trądzikowych kwasy na przebarwienia
. Reguluje wydzielanie sebum, oraz z racji działaniu złuszczającemu przyśpiesza odnowę naskórka.
Kwas trójchlorooctowy (TCA) praktyczny jest jedynie za pośrednictwem lekarzy w stężeniach 10%-50%. Wywołuje rezultat zbielenia skóry, tzw. następstwo Frost. Po zabiegu karnacja usilnie łuszczy się, co może otrzymać nieco dni. Wskazaniami do stosowania kwasu TCA są: przebarwienia, piegi, zmarszczki, posłoneczne uszkodzenia skóry, blizny potrądzikowe.
Zabiegi chemiczne powinno się sprawiać w seriach. To, tak jak zabiegów wypada uczynić zależy od momentu tego, który kwas ma znajdować się zastosowany tudzież kto zagwozdka chce się wykluczyć. Ważne jest iżby być posłusznym wszystkich zaleceń przekazanych za pośrednictwem kosmetyczkę czy też dermatologa. Prawidłowa pielęgnacja domowa przyspiesza efekty tudzież pomaga na dłużej je utrzymać.
Peeling kwasem migdałowym to puszysty zabieg złuszczania naskórka pod ręką użyciu naturalnego kwasu migdałowego.Zabieg polega na usunięciu defektów kosmetycznych i/lub zmian chorobowych zlokalizowanych w obrębie naskórka bądź naskórka natomiast skóry właściwej. Naskórek składa się z kilku warstw komórek ułożonych jedna na drugiej. Stosując peeling migdałowy wolno sprzątać poszczególne warstwy naskórka regulując głębokość złuszczania.
Kwas migdałowy jest otrzymywanym spośród migdałów alfa-hydroksykwasem (AHA). Zbudowany obok jego użyciu peeling chemiczny charakteryzuje brak pieczenia i zaczerwienienia w pobliżu dużej efektywności terapeutycznej. Peeling nie wyłącza pacjenta spośród życia codziennego, zaś pojawiające się łuszczenie jest delikatne tudzież łatwe aż do ukrycie w pobliżu użyciu uniwersalnie stosowanych kosmetyków nawilżających.Co najważniejsze kwas migdałowy w przeciwieństwie aż do innych kwasów jak niespotykany spośród kwasów nie jest fotouczalający co znaczy że możesz go stosować latem zaś korzystać spośród solarium.
Kwas kojowy – główny punkt praktyczny w produktach do usuwania przebarwień skóry. Jest przybliżony pod spodem wobec właściwości chemicznych aż do hydrochinonu. W Japonii kwas kojowy stosowany jest odkąd 1988r. w preparatach jak czynnik rozjaśniający kwas na przebarwienia
. W USA jest składnikiem roztworów wykorzystywanych w peelingach i środkach rozjaśniających skórę. Kwas kojowy opodal własności depigmentacyjnych wykazuje oraz akcja antybakteryjne zaś zapobiega powstawaniu wolnych rodników. Preparaty zawierające ów składnik nie ale wręcz rozjaśniają przebarwienia, toż działają oraz przeciwzmarszczkowo oraz nawilżająco. Koalicja ten przeważnie praktyczny jest w stężeniach od chwili 3% do 5%. Kosmetyki najnowszej generacji kwasy na przebarwienia
aż do błyskawicznego redukowania przebarwień spośród reguły zawierają go w swoim składzie. Istnieją przekonujące podejście, w podobny sposób in vitro (w probówce) podczas gdy i in vivo (na żywym organizmie) wykazujące, że kwas kojowy jest dynamiczny w hamowaniu produkcji melaniny.

Categories: Uncategorized | Tags: , , , | Leave a comment

Post navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: